Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

The Inaugural First Nations Owned and Led Native Botanical and Ecotourism Industry Workshop

July 29 @ 9:00 am - 3:00 pm

How can First Nations lead the charge in the Burnett Mary Region? Where is the industry at now? What support does the industry need to develop and grow? What will be the Legacy we leave?

The Program

8:30 – 9:00 Registration and tea and coffee – (Hatchling Hall)
9:00 – 9:10 Welcome to Country and Smoking Ceremony (10 mins) (auditorium)
9:15 – 9:20 House rules/Intros, acknowledgements – Purpose & Vision Cameron Costello (5 mins)
9:20– 9:30 Welcome from Kerry Blackman (10 mins)
9:30 – 9:40 Welcome from Sheila Charlesworth (10 mins)
9:45 – 9:55 Opening by Tom Smith (10 mins)
10:00 – 10:20 Keynote – Associate Professor Henrietta Marrie (20 mins) online via Teams

Morning tea 10:20-10:50 am (30 mins)

10:50 – 11:00 UQ QAAFI, Gidarjil DC and BMRG developing partnership (CC)
11:00 – 11:35 Guest Speakers from University of Queensland QAAFI UAF (35 mins in total)
11:00 – 11:10 Sophie Ader, Engagement Coordinator, UAF – overview (10 mins)
11:10 – 11:15 Clare Wijngaarden, HDR Student: Market Insights & Australian Native Foods (5 mins)
11:15 – 11:20 Gengning Chen, Nutritional qualities of the Burdekin Plum (5 mins)
11:20 – 11:25 Jacqueline Mouray Nadolny, HDR Student, Native Nuts (5 mins)
11:25 – 11:30 Sera Susan Jacob, HDR Student: Native Seeds (Wattle) (5 mins)
11:30 – 11:35 Adiamo Olodapupo, HDR Student, Native Seeds (Wattle) (5 mins)
11:35 – 11.40 Industry representatives introduction
11:40 – 11:55 Industry Overview by current UQ partners and industry representatives (15 mins)
11:40 – 11:45 Angela Huston, Senior Finance and Business Development – Burdekin Plum (5 min)
11:45 – 12:00 Prof Sagadevan Mundree QUT, Food & Nutritional Sovereignty for our Indigenous Communities (online via teams)
12:00 – 12:05 Michelle On, Kiril Park Wild Harvest – video Bushfoods connections – (5-min video to play)
12:05 – 12:10 Introduction to Kieron Anderson from Yalabin Dining and Move to Auditorium
12:10 – 12:30 Kieron Anderson presentation and Bush food cooking demonstration (20 mins)

Lunch and networking opportunity 12:30 – 13:30 (60 mins)

First Nations only
13:30 -13:50 Cameron Costello and Suzanne Thompson NFAB and Native Botanical (20 mins)
13:50 – 14:30 Plenary Sessions– discussion in small groups
14:30 – 14:55 present the findings/workshop discussion
15:00 Wrap up and close

Details

Date:
July 29
Time:
9:00 am - 3:00 pm

Venue

Milbi Cultural Centre at Mon Repos, Bargara, Bundaberg